Babytherapie
Het verloop van de conceptie, de zwangerschap en de geboorte hebben een vormende invloed op de ontwikkelende baby. De mooie en moeilijkere momenten die worden ervaren door de moeder en haar dichte omgeving worden ook door de baby ervaren die tijdens de zwangerschap en eerste levensjaren heel nauw verbonden leeft met de moeder.
​
De reis van conceptie tot geboorte is een impact volle reis voor de nog kleine ontwikkelende mens. Eenmaal geboren gaat een baby nog door vele aanpassingen zoals verandering van het ademhalingsmechanisme, het voedingsmechanisme, de nabijheid met de moeder, de toenemende hoeveelheid prikkels en nog vele andere.
​
Elke conceptie, zwangerschap en geboorte laat zijn unieke imprint achter bij de baby. Soms hebben baby's baat bij extra ondersteuning tijdens deze transities.
Babytherapie bij Sage komt voort uit de inzichten van de pre- en perinatale psychologie. Meer specifiek maak ik gebruik van de Integratieve Pre- en Perinatale Trauma therapie van Max Peschek en de Birth Mask Reveal methode van Karlton Terry.
Babytherapie helpt enerzijds ouders om de communicatiesignalen van hun baby op te merken en te interpreteren en anderzijds biedt het concrete ondersteuning aan de baby door lichaamsgerichte behandelmethoden. Babytherapie is altijd ook gericht op de ouders omdat het jonge kind nog niet los van jullie staat.
​
Concreet starten we altijd met een intake gesprek waarbij beide ouders en de baby aanwezig zijn. Ik luister naar jullie verhaal en we stellen samen een behandelplan op.
Nadien zien we elkaar terug naargelang jullie behoefte. Je blijft als ouder(s) altijd aanwezig tijdens de behandeling van je baby. Er wordt zowel gebruik gemaakt van gesprekken alsook van lichaamsgerichte behandeling bij de baby.
​
​
Signalen van je baby waarbij extra ondersteuning kan helpen:
​
-
Veel huilen (huilgedrag is subjectief - teveel is wanneer het voor de ouders niet meer dragelijk is)
-
Veel krampen
-
Moeilijke borstvoeding
-
Moeilijk (in)slapen
-
Angstige baby's
-
Rusteloze baby's
-
Vermijden oogcontact
-
Vermijden lichaamscontact
-
Baby's die weinig of niet reageren (héél rustige baby's)
-
Huilen bij aanraken specifieke plaats (bijvoorbeeld hoofd, rug, ...)
-
Overstrekken lichaam
-
Wanneer je als ouder voelt dat er iets is wat je niet kan verklaren
-
...
-
Dit lijstje is incompleet. Je kan altijd vrijblijvend contact opnemen met jouw vragen of bezorgdheid.
​
​
​
​
​
​
​